Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd worden

Panasonic revieuw leica Elmarit 200mm

Alt_Text

Eindelijk in huis!! De 200mm f/2.8 Leica Elmarit objectief van Panasonic. Heel lang gewacht maar toch gekomen. Misschien denk je: 200mm is niet helemaal speciaal, maar wel voor het MFT systeem van Panasonic. Want hier passen we de namelijk 2x crop factor toe! Hierdoor kun je dit objectief dus vergelijken met een volwaardig 400mm lens op een 35mm Full Frame camera. En met de bijgeleverde 1,4x teleconverter kom je zelfs op een 560mm F/4.0 uit. Dit zijn allemaal zeer veelbelovende getallen. Daarbij komt ook nog dat het een zeer compact objectief is en nog maar een fractie weegt van een gelijkwaardig Full Frame objectief (slechts 1245g). 

Ervaringen:

Wat  als eerste opvalt is de gelijkenis, qua materialen en bouw, met de Panasonic DG Vario-Elmar 100-400mm. Beide objectieven hebben een zeer professionele uitstraling gekregen. Dit is de juiste weg is die Panasonic die is ingeslagen. Het oog wil tenslotte ook wat! Maar dit is nog belangrijker als je de strijd aan gaat met bijvoorbeeld Olympus die deze weg al lang geleden is ingeslagen met hun Pro objectieven. Maar terug komend op de uiterlijke gelijkenissen tussen de twee Panasonic objectieven, is dit ook het enige wat je kan vergelijken.

De Panasonic Leica Elmarit 200mm f2.8 OIS, zoals hij officieel heet, is een objectief dat je met geen ander objectief kunt vergelijken. Met andere woorden: hij is uniek! Of te wel, de enigste in zijn soort. Dit is een objectief waar je als fotograaf op heb zitten wachten. Waarom? Hij benaderd de perfectie. Wat een mooi objectief is dit. Hij voelt goed, hij is mooi, hij heeft een fantastisch bukeh en heel belangrijk, een Power Optische Beeld Stabilisatie. Volgens de specificaties heb je hiermee een voordeel van maar liefst 6.5 stops. Zodra je de camera aanzet zie je meteen dat deze aan het werk gaat. En dat is best fijn, want tenslotte fotografeer je met een 400mm objectief. Je hebt heel veel profijt van deze stabilisatie tijdens het fotograferen met de grootste lens opening op korte afstanden. Zoals je weet is dan de scherptediepte minimaal waardoor het stilhouden van de camera essentieel is. Een centimeter naar voor of naar achteren bewegen zorgt dan ook direct voor een mislukte foto. Dankzij deze stabilisatie is het geen probleem om dit soort opnames uit de hand te maken. Maar mijn advies is natuurlijk wel om dit met een goed statief te doen. Maar dankzij deze stabilisatie kun je het gebruik van een statief wel langer uitstellen.

Wat  als tweede opvalt is dat de diafragma ring helemaal naar voren is geplaatst. En dit is verrassend. En het werkt ook verrassend prettig. Je kunt op deze manier het objectief goed vasthouden en ondersteunen, terwijl je met je vingertoppen het diafragma kunt instellen. Slim idee dus. Net zoals dat ze dit objectief spatwater- en stofdicht en vorstbestendig tot -10 graden Celcius hebben gemaakt.

Alt_Text