Win een fotoreis

JAN-VAN-GENTEN - HELGOLAND - FOTOREIS

4-daagse fotografiereis (Deze reis zit VOL, kijk gerust eens naar onze andere mooie reizen.)

Op 70 kilometer uit de kust van Duitsland ligt Helgoland. Een kleine rode rots vol met vogels en zeehonden. Er zijn geen auto’s op het eiland toegestaan. Dit zorgt voor een bijzondere en rustige atmosfeer. Hoewel het eiland niet groter is dan 1.7km2, is het tijdens de voorjaars- en najaarstrek een belangrijke rustplaats voor vogels en wordt het in die periodes ook door vogelaars en fotografen veelvuldig bezocht. 

In het voorjaar zit de westflank van de rode klif vol broedende zeevogels waarvan de jan-van-genten een prominente plaats op de richel innemen. Vanaf de richel kun je deze imposante vogels (met hun complexe begroetingsrituelen) prachtig bekijken en fotograferen. Ook zeekoeten, drieteenmeeuwen en noordse stormvogels zijn ruim vertegenwoordigd op de kliffen en dragen hun steentje bij aan deze werkelijk unieke natuurbeleving. 

Naast het hoofdeiland Helgoland ligt een klein duineiland: Düne. Dit eilandje is een kraamkamer en rustplaats voor gewone- en grijze zeehonden. De hele dag vaart er een pontje vanaf Helgoland, zodat we ook deze fraaie dieren van dichtbij kunnen bekijken en fotograferen. Met hulp van onze reisbegeleider, een zeer ervaren natuurfotograaf, wordt het maken van die ene topfoto een stuk eenvoudiger. U zult de kwaliteit van uw foto’s met sprongen vooruit zien gaan. En dat in niet meer dan een lang weekend op dit fascinerende eiland! 

Reisbeschrijving

Dag 1
Vooraf kijken we naar de mogelijkheden om te carpoolen en we verzamelen ’s morgens in Cuxhaven. We vertrekken met het schip om 10.15u naar Helgoland voor de eerste fotosessie op het rode klif op zoek naar zeevogels. Hiervandaan varen we in ongeveer 2,5 uur naar Helgoland. Nadat we de spullen in de accommodatie gebracht hebben gaan we direct door naar de kliffen. We zien daar jan-van-genten, alken, zeekoeten, drieteenmeeuwen, noordse stormvogels en zilvermeeuwen en maken de eerste foto’s bij een steeds lager hangende zon. Deze eerste indruk is een daalder waard!

Dag 2
Nog voor het ontbijt gaan we bij het eerste licht naar het klif. De lichtcondities voor het fotograferen van de vogels zijn dan op zijn mooist. Door het vroege tijdstip zijn er nog maar weinig andere mensen waardoor de jan-van-genten gewoon naar je toe komen. De rest van de dag vullen we opnieuw met een complete tour naar alle hotspots van het eiland. We gaan de vele kneutjes en puttertjes fotograferen en met wat geluk zijn ook roodmus en zwarte roodstaart van de partij. De eetgelegenheden op het eiland zijn enorm divers en uitgebreid en er is zeker voor ieder wat wils te vinden.

Dag 3
We ontbijten vandaag vroeg en pakken de eerste overtocht naar het nabijgelegen eilandje Düne. De gewone zeehonden en de grotere grijze zeehonden liggen in flinke aantallen op het strand en zijn redelijk gewend aan de badgasten. Door er met beleid, geduld, respect en gepaste afstand mee om te gaan kun je de dieren schitterend fotograferen in hun dagelijkse doen. Een moment om niet snel te vergeten. Ook de vogels zijn hier tam en gewend aan de bezoekers. Zo is het ondertussen een publiek geheim dat de scholeksters zich hier gedragen als de mussen bij ons, en ze schuimen de strandtenten af op zoek naar kruimels tussen de tafeltjes. Een rondje Düne in het voorjaar levert al gauw leuke soorten op als rosse grutto, bontbekplevier en witte kwikstaart; ook de kleine mantelmeeuwen die hier in een grote kolonie broeden, zijn goed te fotograferen. ’s Avonds hebben we de keus om de jan-van-genten bij zonsondergang te fotograferen.

Dag 4
In de korte tijd dat we op het kleine Helgoland -met haar trekvogels en prachtige natuuronderwerpen- verblijven, is er de mogelijkheid om toch nog even dat éne onderwerp extra aandacht te geven. U zoekt uw eigen favoriete onderwerp nog eens op om er met een mooie foto afscheid van te nemen. Om 16.15u varen we weer in 2,5 uur terug naar Cuxhaven